Gelijke behandeling is een belangrijke voorwaarde voor goed werkgeverschap. Zijn er binnen jouw organisatie signalen dat er sprake is van discriminatie of ongelijke behandeling van medewerkers?

 

Het actief voeren van gelijkheidsbeleid is voor alle organisaties verplicht. Na de zomer is het wetsvoorstel ‘Toezicht gelijke kansen bij werving & selectie’ in de Tweede Kamer behandeld. Daarmee verplicht het kabinet organisaties om beleid tegen discriminatie bij werving & selectie vast te leggen en uit te voeren.

 

Groot en klein

Grote organisatie moeten hun gelijkheidsbeleid straks schriftelijk hebben vastgelegd. Voor kleinere organisaties geldt dat zij hun beleid moeten kunnen uitleggen aan de Arbeidsinspectie. Dat hoeft niet perse schriftelijk.

 

Gedragscode

Een goed middel om discriminatie tegen te gaan is het hebben van een gedragscode. Hierin kunnen bijvoorbeeld regels zijn opgenomen die er bij werving & selectie voor zorgen dat alle sollicitanten gelijke kansen krijgen.

Ook regels rondom psychsociale arbeidsbelasting (PSA) kunnen onderdeel zijn van een gedragscode. Denk dan bijvoorbeeld aan pesten, intimidatie en discriminatie.

 

Wil je binnen jouw organisatie aan de slag met een eigen gedragscode? Ik heb een checklist gemaakt waarmee je de grootste fouten kunt voorkomen. De checklist is gratis. Klik hier om meer te weten te komen over deze checklist

 

Wil je meer weten over het opstellen van een gedragscode? Neem dan gerust contact met me op!