In mijn woonkamer staat een naaimachine. Een oude Singer, een zogenaamde trapnaaimachine. Mooi om naar te kijken. Zeker omdat het voor mij sentimentele waarde heeft; de machine is van mijn grootmoeder geweest. Het ding werkt nog wel. De leren riem die het voetpedaal met de naaimachine verbindt, moet eigenlijk vervangen worden. De naalden zijn niet echt scherp meer. En ik ben bang dat als ik ergens te hard aan trek of op duw, ik het onderdeel in mijn handen zal vinden en niet meer aan of in de machine.

 

10 geboden

Recent was ik bij een prospect waar in de hal een mooie lijst met een soort 10-geboden hing. Het was hun gedragscode. De code dateerde van 2004. Als je goed naar de lijst en het papier binnenin keek, dan zag je het ook wel. Het papier was een beetje vergeeld en de lijst niet meer helemaal proper.

 

De wereld staat niet stil

Tijdens het gesprek dat ik met deze potentiele klant had bleek dat zij zich ook wel bewust was dat de wereld sinds 2004 veranderd was. “De samenleving is nogal veranderd. Het krachtenveld waarin onze medewerkers moeten werken, is best complex geworden. Ook zijn onze mensen niet meer aan de werkplek hier gebonden. Er is veel contact met klanten en andere maatschappelijke organisaties. En daarbij hebben onze medewerkers veel verantwoordelijkheid en kunnen ze zelf initiatieven nemen zonder daar eerst met een heel MT over te moeten overleggen.”

 

Binnen deze organisatie werd geen aandacht meer besteed aan de gedragscode. De tekst was in het personeelshandboek opgenomen. Dat was het.

 

Social media, #MeToo en pesten

Omdat de gedragscode zo oud was, waren onderwerpen als het gebruik van social media, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag niet benoemd.

En juist vorig jaar bleek dat het aanspreken van medewerkers op die punten moeilijker was dan gedacht.

 

En die naaimachine?

Met oude gedragscodes is het net als met antieke naaimachines. Het is leuk om ze te bewonderen en je er over te verwonderen. Nieuwe kledingstukken zijn een stuk beter, sneller en gemakkelijker te maken met de nieuwste technieken. Ook nieuwe stoffen zijn met een antieke naaimachine niet meer in elkaar te zetten.
Dat geldt ook voor het maken, implementeren en levend houden van gedragscodes. Codes moeten up-to-date blijven, onderdeel zijn van het werk en tussen de oren van medewerkers blijven zitten. Zo niet, dan is het een mooi stuk om naar te kijken.

 

Advies?

Wil jij advies voor het aanpassen van jullie gedragscode? Maak via de onderstaande knop gelijk een telefonische afspraak. Je kunt me dan een half uur vragen stellen. Zonder kosten!