Toch (juridisch) vuurwerk

Je hebt samen met een deel van je medewerkers gewerkt aan een goede nieuwe gedragscode. Iedereen heeft een goede training gehad hoe elkaar aan te spreken op (on)gewenst gedrag. Dan is alles gedaan. Toch? 

 

Misstap

Recent meldde zich een van mijn oud-klanten. Ze had een probleem met een van de medewerkers. Hij had een flinke misstap begaan en een van de collega’s gefilmd terwijl zij zich aan het omkleden was in de kleedkamer van de vrouwen. De betreffende collega had daar niets van gemerkt. Het filmpje had de medewerker met zijn collega’s gedeeld.

 

Integriteit

Nu was bij deze specifieke klant in de gedragscode veel aandacht besteed aan integriteit op het werk en wat dat allemaal inhield. Bij dit specifieke onderdeel was ook tijdens de lancering van de gedragscode nog stilgestaan. Mijn klant vroeg mij of deze acties ook voldoende waren om de medewerker nu op staande voet te ontslaan wegens schending van de gedragscode.

 

Aanpakken

Na wat doorvragen van mijn kant, bleek dat deze klant helaas een van de belangrijke onderdelen was vergeten uit te voeren nl. het vastleggen. Na het opstellen en uitrollen van een eigen gedragscode, is het belangrijk om de code op te nemen in diverse documenten waaronder de arbeidsovereenkomst. Of in een aparte verklaring dat de medewerker kennis heeft genomen van de gedragscode die dan aan het personeelsdossier wordt toegevoegd. Op die manier sta je als werkgever een stuk sterker.

Helaas voor deze werkgever, zag het er naar uit dat het einde van het jaar nog veel juridisch vuurwerk zou gaan opleveren.

Wil jij weten hoe je een goede gedragscode opstelt, invoert en binnen je organisatie borgt? Neem dan contact met me op!