Vriendelijkheid op het werk heeft voordelen. Die voordelen zijn door de jaren heen goed gedocumenteerd. Hoe promoot je vriendelijkheid, zorgzaamheid en vrijgevigheid nou eigenlijk in je team?

 

De eerste stap is om als leidinggevende het voortouw te nemen. Mensen zijn veelal geneigd om hun gedrag af te stemmen op het gedrag van een leidinggevende of iemand met aanzien binnen een team. Dus wanneer jij als leidinggevende je medewerkers regelmatig een compliment geeft, zal dat gedrag waarschijnlijk navolging krijgen bij je medewerkers.

 

Als tweede kun je tijdens (Zoom-)vergaderingen tijd vrijmaken voor een ‘vriendelijkheidsrondje’. Teamleden krijgen hierbij de ruimte en vrijheid om elkaars werk te erkennen en aan te prijzen. Nee, dat hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Een paar minuten is voldoende tijd om het moreel en de sociale verbinding te stimuleren.

 

Denk als laatste eens na over het geven van mini-bonussen. Medewerkers nomineren hun collega’s voor deze bonus en geven op deze manier ook erkenning aan het werk dat gedaan is. Met een beperkt budget kom je best een eind. Want door het geven van een cadeaubon of klein cadeautje geef je een duidelijke blijk van waardering.

 

Als leidinggevende heb jij de taak om de toon te zetten in je team. Een vriendelijke toon, ondersteund door kleine gebaren zorgt voor een grote impact.