Iedereen kent ze wel; mensen die op netwerkbijeenkomsten vooral met zichzelf bezig zijn. Of zo met anderen dat het ‘creepy’ wordt. In dit blog een voorval dat me voor altijd bij zal blijven.

 

Mijn eerste kennismaking met hem was vreemd. Ik was uitgenodigd bij de netwerkclub waar hij lid was. Nadat ik mijn pitch had gegeven, kwam hij met de tip dat ik een bepaald boek maar eens moest lezen. Nou hou ik van lezen en mezelf verder ontwikkelen dus die tip viel in goede aarde.

 

Tijdens het informele deel van de bijeenkomst kwam hij naar me toe en vertelde nog iets meer over het boek. Het handelde vooral over het zoeken van de verbinding met mensen en hoe je jouw gunfactor kon verhogen. Daar kon ik vast wel iets van opsteken dus bedankte ik hem voor de tip.

 

“Maar weet je wat nog veel beter werkt bij het netwerken? En zeker in de business waar jij in zit, want je hebt natuurlijk veel met mannen te maken.” Je begrijpt, ik werd nieuwsgierig.

 

“Netwerken in een rok zonder onderbroek aan.”

 

Ik moet zeker met mijn ogen geknipperd hebben. Op mijn mondje gevallen ben ik niet echt, maar dit sloeg alles!

 

Diezelfde middag heb ik contact opgenomen met de relatie die mij had uitgenodigd. De netwerkclub maakte met deze mijnheer voor mij in ieder geval geen goede indruk. Dat begreep hij goed. De betreffende man zou op zijn gedrag worden aangesproken.

 

Toen ik zelf medeverantwoordelijk werd voor bijeenkomsten van een ander netwerk, was dezelfde man ook regelmatig aanwezig. Ik was in de veronderstelling dat hij wel van de eerdere ervaring had geleerd. Dat bleek toch net iets anders te liggen.

 

Een van de dames stuurde mij een mail met daarin een lang verhaal over zijn manier van netwerken. En ja, zijn aanpak was vergelijkbaar met mijn eerdere ervaring.

 

In de bestuursvergadering die hierop volgde was voor ons duidelijk dat deze man zich niet aan onze gedragsregels hield. Wij hebben hem de toegang ontzegd. Hoewel wij een besloten club waren, was het goed om terug te kunnen vallen op die regels die we eerder met elkaar hadden opgesteld.

 

Achteraf bleek dat meerdere vrouwen met zijn onorthodoxe manier van netwerken te maken hadden gehad. We waren eensgezind in ons oordeel: van dat gedrag zakt onze broek af! Figuurlijk dan…..