Ken je dat? Er is een geluid op de achtergrond en je kunt niet benoemen wat het is. Het is niet heel hard maar het blijft met tussenpozen je oren bezoeken.

 

Zaterdag 27 februari (2021) hoorde ik de weerman in het avondjournaal de weersvoorspelling voor de komende dagen geven. Het mooie zonnige weer van deze dag zou er morgen op veel plaatsen niet zijn. Jammer, want ik was net zo heerlijk buiten aan de slag geweest.

 

En juist omdat ik zo lekker aan de slag was geweest, trakteerde ik mezelf die avond op een aantal afleveringen van mijn favoriete serie ‘Poldark’. Lekker op mijn heerlijke luie stoel, dekentje er bij, (alcoholvrij) biertje en lekkere nootjes. Mijn avond kon niet meer kapot.

 

Naar mate de avond vorderde, werd ik me bewust van een soort zoemend geluid dat met min of meer regelmatige tussenpozen was te horen. Ik had al een paar keer de serie stopgezet om te luisteren of ik het geluid kon thuisbrengen en waar het vandaan kwam. Voor een geluid dat bij de buren vandaan kwam, klonk het te ver weg en het klonk ook niet als een sirene. Ik besloot om het geluid maar te laten voor wat het was.

 

Toen ik naar bed ging hoorde ik nog steeds hetzelfde monotone geluid in wat nu bleek wel een zekere cadans. Het geluid kwam in de slaapkamer minder goed te binnen dus kon ik lekker gaan slapen. En dat gebeurde ook. Tot ik opeens rond 3 uur wakker schrik en rechtop in mijn bed zit. Mijn hersenen hadden kennelijk overuren gemaakt in het oplossen van het raadsel.

 

“Het is de misthoorn!” roep ik uit.

 

Nu ik zo dicht bij de zee woon en op een punt waar schepen kennelijk kunnen stranden of vastlopen, word ik getrakteerd op nieuwe geluiden die ik niet altijd (meer) kan thuisbrengen. De misthoorn is er een van. Een mooi staaltje van risicobeheersing als je het mij vraagt.

 

De gedragscodevraag

Ben jij je bewust welke geluiden er binnen jouw organisatie spelen? En wordt daarop actie ondernomen? Of laat jij, net als ik, het geluid gaan en kom je er misschien te laat achter wat er speelt? Een gedragscode helpt bij het beheersen van risico’s. En zorgt ervoor dat duidelijk is wat te doen als bepaalde geluiden in jouw organisatie de boventoon gaan spelen.

 

Wil je meer weten? Volg mijn blogs dan door het inschrijven op mijn berichten. Je kunt ook mijn e-book gratis downloaden. Daarin geef ik tips over gedragscodes.