Het is eigenlijk oud nieuws maar toch raakt het me alsof het gisteren is gebeurd. In een gesprek deze week kwam ter sprake dat in een land hier ver vandaan wel heel bijzondere dingen gebeuren.

 

Waar heb ik het over?

Sophia. Sophia is een robot die met behulp van artificiële intelligentie (AI) een soort van ‘tot leven’ is gebracht. We kwamen op dit onderwerp via ‘deep fakes’. Dat is een techniek voor het samenstellen van menselijke beelden op basis van artificiële intelligentie.

Het wordt gebruikt om bestaande afbeeldingen en video te combineren en over elkaar te zetten. Door deze mogelijkheid werden deepfakes al gebruikt om niet-bestaande video’s te maken van bekendheden. Deepfakes kunnen ook gebruikt worden om nepnieuws en misleidende broodje aap verhalen te maken.

 

Terug naar Sophia

Saudi-Arabië heeft haar in 2017 het staatsburgerschap toegekend. Is dat dan zo bijzonder? Ja. Als eerste lijkt Sophia op geen enkele manier op de ‘gewone’ Saudische vrouw. Ze heeft eerder iets weg van een Westerse vrouw.

Als tweede is Sophia nu staatsburger in een land waar vrouwen, op zijn zachtst gezegd, niet dezelfde rechten hebben als mannen. De ‘gewone’ vrouw moet een hoofddoek dragen, Sophia niet. Een echte Saudische heeft een mannelijke voogd. Die is verplicht als vrouwen zich in de openbaarheid begeven. De man neemt dan de beslissingen voor de vrouw.

Sophia heeft geen voogd.

 

Kriebels

Als Westerse en zelfstandige vrouw krijg ik de kriebels als ik hoor over onderdrukking van vrouwen. Er is nog een hoop werk te verzetten op dat gebied. Overigens niet alleen in ‘landen hier ver vandaan’. Ook in Nederland is het nog steeds zo dat vrouwen anders worden beoordeeld in bijvoorbeeld selectieprocedures als leidinggevende. Laat je als vrouw je mening luid en duidelijk horen dan ben je een bitch. Terwijl hetzelfde gedrag bij mannen als echt leiderschap wordt benoemd.

 

Zonder oordeel

De dag dat we elkaar zonder oordeel bezien, zal waarschijnlijk een utopisch vergezicht blijven. Wat wel helpt, is om jezelf de vraag te stellen: zou ik dat ook zo beoordelen als het een man was geweest. Of andersom.

 

Gedragscode vraag

Worden in jouw organisatie mensen op eenzelfde manier behandeld? Wordt er alleen naar gedrag gekeken of ook naar sekse, afkomst, huidskleur? Ga hierover met elkaar eens het werkelijke gesprek aan.

 

Wil je tips of eens sparren over hoe je dat kunt aanpakken in jouw organisatie? Maak dan een afspraak met me voor een gratis strategie gesprek!

 

En oh ja! Binnenkort volgt een E-book over het zo objectief mogelijk selecteren van kandidaten. Wil je dat E-book ontvangen? Stuur dan een email naar

post@gedragscode-expert.nl