In mijn werk als Gedragscode Expert hoor ik soms bijzondere verhalen die direct of indirect met een gedragscode te maken hebben. Dit keer een anekdote over zesjes.

 

In deze organisatie wordt met overgave gewerkt aan een betere wereld. Dat doen ze al vanaf de oprichting eind vorige eeuw. Het is een mooi bedrijf dat in de laatste jaren nogal uit de voegen is gegroeid. Medewerkers werken er vaak lang en het verloop is laag.

 

Leuk werk

De manager van de medewerker waar het over gaat, doet zijn werk met zoveel passie dat hij zijn pensioen heeft uitgesteld. Hij vindt zijn werk té leuk.

Een paar jaar geleden is er met hem en een deel van zijn team gewerkt aan hun eigen Gedragscode. Ze hebben hun kijk op de wereld met de daarbij gewenste cultuur mooi weergegeven in een aansprekend document. Tenminste, voor sommige mensen aansprekend.

 

Rafelig

Het is de manager opgevallen dat één van zijn medewerkers de laatste tijd een beetje ‘rafelig werk’ zoals hij dat noemt, aflevert. Het is niet echt slecht maar echt goed is het ook niet. Er staan geen puntjes op de i en deadlines worden ook net op het nippertje gehaald. En dat is niet de standaard waar de organisatie voor staat.

 

Afscheid

Als de manager vraagt waarom het werk de laatste tijd rafelig is, antwoordt de medewerker: “Een zesje is toch ook voldoende?” Dat is het startpunt voor een traject waarbij de medewerker wordt uitgedaagd om zijn uitdaging in het werk te (her)vinden. Na een half jaar blijkt dat de zesjesmentaliteit van de medewerker niet is gewijzigd. En hoe vervelend de manager het ook vindt, er wordt afscheid genomen van deze medewerker.

 

Cultuur

De cultuur van een organisatie wordt bepaald door de mensen die er werken. Als medewerkers enthousiast zijn dan blijft die energie rondhangen. En dat werkt aanstekelijk. Met medewerkers die de kantjes er af lopen of niet dat vuur en die passie hebben, komt eenzelfde energie de organisatie binnen. En ook dat is aanstekelijk. Helaas.

 

Wil je als organisatie de juiste energie vasthouden? En binnenhalen? Dan is het hebben van een Gedragscode daar een heel mooi middel bij. Meer weten? Je kunt nu een afspraak maken voor een strategiegesprek van een half uur. Dat kan via de knop hieronder.