“We hebben van alles op de plank liggen. Het overzicht is er alleen niet. En eenduidig is het ook niet.” Ik hoor dat vaak. In dit blog hoe een Gedragscode kan helpen bij het overzicht krijgen, hebben en houden van regelingen, maatregelen en gewenst gedrag.

 

Veel leidinggevenden denken bij het instellen van een eigen Gedragscode dat alles op de schop moet. Regelingen herschrijven, alles onder een vergrootglas en niets dat nog ‘gewoon’ gebruikt kan worden. Dat beeld klopt niet.

 

Apart…

Een redelijk groot deel van mijn klanten heeft in een eerder stadium bijvoorbeeld al gedacht over een klachtenregeling, zeker als dit ook wettelijk is voorgeschreven. Soms bestaat er al een personeelshandboek waarin bepalingen zijn opgenomen over bedrijfskleding of representativiteit. Of is er een Handboek Veilig Werken dat regelmatig wordt herzien.

 

… en toch samen

Al dit soort documenten kunnen worden opgenomen in een verwijzing in de Gedragscode. De regelingen en handboeken blijven een op zichzelf staand component dat onderdeel uitmaakt van de code. En omdat ze daarin worden genoemd, komen ze ook gelijk aan bod bij de jaarlijkse herziening. Zo blijven alle onderdelen met elkaar verbonden én up to date.

 

Wil jij meer weten over het maken van een eigen, door je organisatie gedragen Gedragscode?

Neem dan contact met me op via de knop hieronder.