Bij de koffiemachine werd het al een poosje gefluisterd: “Kees en Anja hebben wat met elkaar.” Relaties op het werk zijn van alle tijden. Relaties tussen collega’s zijn echter niet altijd zo vrij van dwang of gevoelde dwang als we graag willen geloven.

 

Kees is de leidinggevende van een afdeling met 25 medewerkers. Voor het merendeel van de medewerkers is dit de eerste vaste baan die ze na hun opleiding hebben gevonden. De omgang onderling kun je wel omschrijven als informeel.

 

Kroeg

Eens per maand wordt er na het werk een vrijdagmiddag borrel op kantoor gehouden. En daarna gaat een groot deel van de afdeling gezellig met elkaar op stap. Eerst een hapje eten en dan tot laat de kroeg in.

 

Jonge god

Kees vindt die uitjes geweldig. Hij voelt zich weer jong tijdens die avonden. En, zo zegt hij steeds: “Zo kan ik ook een oogje in het zeil houden dat er geen rare dingen gebeuren. En degene die echt te veel gedronken heeft netjes thuisbrengen.”

Kees wordt op die manier ook een beetje een vaderfiguur voor de groep. Hij is met stip de oudste in het gezelschap als ze de kroeg bezoeken. Hij voelt zich, zoals hij het zelf verwoordt “weer als een jonge god”.

 

Nieuwkomer

Anja werkt nu ruim 10 maanden bij het bedrijf. In het begin wilde ze niet mee met de groep. Kees heeft haar overgehaald dat toch te doen. “Het verstevigt de band met je collega’s.” Bij de laatste twee vrijdagmiddagborrels heeft Kees Anja thuisgebracht. “Het ligt toch op de route naar mijn huis.”

Op de afdeling valt op dat ze elkaar steeds vaker opzoeken. En ze zijn in de pantry al een keer gezien terwijl Kees zijn hand op haar billen had.

 

Interventie

Soms werkt de bedrijfstamtam goed. HR heeft gehoord van het ‘pantry voorval’ en gaat met beiden het gesprek aan. In de Gedragscode van dit bedrijf staat duidelijk dat relaties op het werk gemeld moeten worden. En dat hebben Kees en Anja nagelaten. En met name Kees wordt dat aangerekend. Hij zou als leidinggevende beter moeten weten.

 

Toch niet zo gezellig

Het gesprek met Kees verloopt voor hem niet prettig. Hij krijgt, juist vanwege zijn leidinggevende positie, een officiële waarschuwing.

Ook voor Anja is het gesprek niet fijn. Zij vertelt dat zij het eigenlijk helemaal niet prettig vindt dat Kees haar zoveel aandacht geeft. Maar door zijn gedrag en wat hij zei, voelde ze druk om in het geheel mee te gaan. En omdat Kees gaat over haar aanstelling en carrière binnen het bedrijf, voelde ze die druk nog meer. Anja vertelt dat ze zich er niet prettig bij voelt en op zoek is naar een andere baan.

 

1 op de 3

Op 17 juni publiceerde vakbond CNV dat uit onderzoek blijkt dat 30% van de werkende vrouwen wel eens te maken heeft (gehad) met aanranding of een andere vorm van seksuele intimidatie op de werkvloer. Dat zijn schrikbarende cijfers.

 

Verantwoordelijk

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor al je medewerkers. De wetgever heeft het dan over ‘goed werkgeverschap’ waar een werkgever zich voor moet inzetten. Uit het CNV-onderzoek komt ook naar voren dat zo’n 40% van de ondervraagden werkt bij een organisatie waar geen protocol is opgesteld om seksuele intimidatie te bestrijden.

 

Wil jij weten hoe je op een goede manier het geprek aangaat met zo iemand als Kees? Download dan nu mijn GRATIS e-book over Wangedrag.