Stimuleer inclusieve taal in je organisatie

 

Woorden zijn belangrijk! Modern en professioneel taalgebruik is helaas nog steeds vol van termen die uitsluiten. Om een ​​meer inclusieve cultuur te creëren, moet goed worden gekeken hoe mensen in jouw organisatie taal gebruiken.

 

Bij het opstellen van functiebeschrijvingen is het goed als recruiters en wervingsmanagers zorgvuldig letten op de taal die ze gebruiken. Zodat ze niet per ongeluk kandidaten van bijvoorbeeld kleur, vrouwen, mensen met een handicap of oudere sollicitanten afschrikken.

Niet iedereen kan zich bijvoorbeeld identificeren met termen als ‘hacker’ of ‘ninja’. Daarnaast is dit soort termen ook eigenlijk onnodig omdat er goede alternatieven zijn zoals ‘programmeur’ of ‘software-engineer’. Deze woorden zijn neutraler en zullen in het algemeen goed begrepen worden.

 

Jouw organisatie kan ook een lijst maken met woorden en woordgroepen die verboden zijn of worden vermeden in marketing, externe communicatie en bij productontwikkeling. Denk dan bijvoorbeeld aan woorden als ‘manuren’ of ‘ouderen’.

Het maken van een inclusieve taalgids voor jouw organisatie kan ook heel nuttig zijn. Hierin worden praktische, toegankelijke tips en gereedschappen gegeven die gelijk in de praktijk kunnen worden gebracht. En het wordt dan natuurlijk geen statische handleiding!

Zeker als er input vanuit de organisatie wordt gevraagd en het een ‘samenwerk’ project is en blijft.